Zdrowe kanapki na słodko? To jest możliwe, a dzieci kochają chleb z tymi dodatkami
Kanapki z owocami to łatwy sposób na przemycenie porcji świeżych owoców do codziennej diety. To jednocześnie sprawdzony patent na zdrowe, słodkie śniadania dla dzieci.
Jakie owoce położyć na kanapki?
Odpowiedź na to pytanie może być tak naprawdę tylko jedna: jakie tylko masz ochotę. Doskonale sprawdzą się tu pokrojone w plasterki jabłka, gruszki, pomarańcze czy banany, ale też borówki, maliny, truskawki albo kolorowe winogrona. Owoce można ze sobą łączyć, tworząc barwne kompozycje na kanapkach. W wersji dla dzieci można pobawić się, komponując z owoców zabawne buźki czy kształty.
Co dodać do kanapek z owocami?
Owocowe kanapki są najlepsze, kiedy jest na nich jeszcze jakieś „smarowidło”, na którym można poukładać owoce. Idealnie nadaje się do tego masło orzechowe, ale też kremowe twarożki. Najmłodsi pokochają też wersję z kremem czekoladowym, jednak zamiast kupnych kremów, które składają się głównie z cukru i tłuszczu, warto zrobić własną, domową nutellę. Sprawdź nasz przepis na domową nutellę z awokado. Takie kanapki można też posmarować miodem (w takim wydaniu doskonale smakują z jabłkami, gruszkami albo winogronami). Gotowe kanapki można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi czy prażonym sezamem.
Jakie pieczywo jest najlepsze do owocowych kanapek?
Nie ma tu jednej odpowiedzi. Najzdrowsze będzie pieczywo pełnoziarniste, ale kanapki z owocami na słodko świetnie smakują z jasnym pieczywem pszennym i taka opcja z pewnością nikomu od czasu do czasu nie zaszkodzi. Słodkie owocowe kanapki można też robić na bazie grzanek czy tostów: wystarczy pieczywo podgrzać na patelni albo w tosterze. W wersji bardziej rozpustnej warto podgrzać kanapki na odrobinie masła.